En cada obra d'art hi ha el misteri de la creació, l'aventura de la distribució i la particularitat de la conservació

15 de set. 2010

Ens posem romàntics?

Parlem d'un dels moviments artístics i literaris més importants d'Europa, parlem de Romanticisme....
De centres creatius romàntics n'hi havia per tot Europa: França, Alemanya, Espanya, EE.UU, Polònia... i hi havia múltiples artistes destacats; Delacroix, Friedrich, Otto Runge, Girodet, Géricault... i potser els inclassificablement genials Blake i Fussli o Fuseli.

El Romanticisme va ser una corrent artística amb diverses tendències, a vegades contradictòries, com la revisió dels clàssics, la passió per l'Edat Mitjana, l'admiració per les ruines, els nacionalismes, els místic, la naturalesa com a font d'inspiració, els literats, bohemis, la fascinació per les cultures orientals... de totes aquestes idees en van sorgir grans obres com el Rai de la medusa, de géricault, un oli inmens exposat al Louvre.

 

En aquest quadre aprareixen un conjunt de nàufrags, en un oceà, perduts, abandonats... són els nàufrags del vaixell Medusa, estan desesperats, morts de gana i set, i en la bogeria de la sesperació... un punt blanc d'esperança; en l'horitzó es veu la vela d'un vaixell.
L'escena és el pas del dramatisme absolut, la desesperació final... i com una taca en l'horitzó porta esperança i per aquesta esperança els nàufrags s'organitzen, s'enfilen uns sobre els altres i es col·loquen en forma piramidal per fer senyals al vaixell.

Géricault és un dels grans romàntics, entusiasmat per l'Antiguitat clàssica i fascinat per Miquel Àngel, aquestes dues grans influències es noten en el Rai, un quadre que quan es va presentar en societat va ser tot un escàndol, no va agradar gens.
Segurament el rebuig va ser perquè fins al moment els quadres de gran format estaven limitats a temes religiosos o mitològics, o com a molt històrics, i Géricault trenca amb els cànons acadèmics, perquè segons aquests preceptes encorcetats, les catàstrofes no havien de ser molt concretes, sinó un destí universal, però Géricault posa el dit a la llaga i pinta un fet real que va pertorbar la societat francesa de mitjans del segle XIX.

Un fet que va impactar moltíssim a Géricault... en el mes d ejuny de 1816 la fragata Medusa de l'armada francesa va naufragar davant de les costes d'Àfrica oriental i els tripulants de la fragata van abandonar a la seva sortels 150 passatgers. Durant 13 dies els nàufrags va patir l'innimaginable, ; bogeria, canibalisme, mort.... dels 150 passatgers, es van recuperar 15 supervivents que van explicar amb tot detall el que havia succeit.



Géricault va presentar aquest escàndol encobert pel Govern Francès mostrant el comportametn humà en situacions extremes.

Un detall més, a d'alt de la piràmide humana que busca la seva desesperació hi ha un jove més, una mostra de les idees polítiques de Géricault contra l'esclavitud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada