Constantinoble és el nom màgic d’Istambul, una ciutat fundada pels antics grecs, quan encara no sabien que eren grecs, només quan lluitaven contra els bàrbars.
Constantinoble està situada estratègicament entre el Corn d’Or (port natural, situat a l’entrada de l’estret del Bòsfor) i el mar de Màrmara, en el punt on dos continents es besen, on Orient i Occident es mesclen.
Els grecs la van batejar com a Bizanci i va ser una colònia més fins que durant l’inici de la fi de l’Imperi Romà, l’emperador Constantí el Gran, la va rebatejar com a Constantinoble; la ciutat de Constantí.


I tota aquesta història per esbossar el context d’un dels edificis més destacats de la història de l’arquitectura; Santa Sofia de Constantinoble.
Aquesta gegantina construcció es va aixecar com església, amb l’ocupació musulmana es va convertir en mesquita (al contrari que la mesquita de Còrdova).
Santa Sofia es remunta al segle VI, concretament a l’any 537, és a dir té aprox. 1.500 anys i encara s’aguanta, sobrevivint a terratrèmols, guerrers, invasions i restauracions.
A part de la seva antiguitat, Santa Sofia sobresurt en la història de l’arquitectura per ser la primera construcció amb base quadrada d’aquestes dimensions i coberta amb cúpula.
Segurament hi havia altres edificis en l’Antiguitat coberts amb cúpula, com el Panteó de Roma, però d’aquestes dimensions és l’únic exemple i es tardarà molts anys en aixecar una cúpula tan monumental, passarà tota l’edat Mitjana i fins a Brunelleschi, en els primers anys del Renaixement i la seva cúpula doble del Duomo de Firenze.

Però com es pot sostenir una cúpula amb una base foradada, la resposta la tenen dos arquitectes; Artemi de Tral·les i Isidor de Milet, que van aplicar una solució molt enginyosa; van construir 4 elements de sustentació anomenats petxines en els 4 angles de la cúpula i aquestes petxines descarreguen la força i el pes de la cúpula en 4 pilars immensos.
A més, per reforçar aquest sistema de constructiu, exteriorment i al voltant de la cúpula es van construir semi cúpules i la cúpula es va fer amb un material porós per pesar menys, enginyós però necessari per construir una cúpula que té un diàmetre de més de 30 metres .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada