En cada obra d'art hi ha el misteri de la creació, l'aventura de la distribució i la particularitat de la conservació

12 de set. 2012

Relíquies artístiques

Segur que a casa tenim tots algun objecte que per diverses raons té un valor especial; de tipus sentimental, perquè ens recorda una persona, un viatge... ens evoca emocions, sentiments... i el cuidem com si fos una relíquia.
Però que és una relíquia? Segons la wikipedia, una relíquia és un cos o una part del cos d’una persona venerada o santa, i també pot ser un objecte relacionat amb alguna persona venerada.
Si parlem de parts del cos; un ós, un cabell, una llàgrima, un prepuci, un troçet de pell... si parlem d’un objecte; una copa, un clau, un llençol...

I perquè parlem de relíquies, doncs perquè les relíquies han ajudat a construir catedrals, esglésies i caixes (reliquiaris) ricament decorades amb pedres precioses i realitzades amb ivori, fustes luxoses... en resum, les relíquies són objectes estretament relacionats amb l’art.

Les relíquies sovint amaguen històries curioses, anècdotes... han causat guerres, enfrontaments, robatoris (especialment durant el saqueig de Constantinoble durant la 4a croada, s’han fet falsificacions, negocis, s’han trasllat relíquies amunt i avall (el cos de Sant Marc va viatjar com una mercaderia d’Alexandria a Venècia), creant un tràfic de relíquies especialment intens durant l’edat Mitjana i sovint gestionat pels templers.

De les múltiples relíquies que hi ha algunes són especialment famoses, com la Vera Creu, es a dir, els fragments de la creu on va ser crucificat Crist.
La creu va ser recuperada per l’emperadriu Helena, mare de Constantí, l’emperador romà que va fer oficial el Cristianisme, per tan estem parlant del segle III i havien passat 300 anys des de la crucificació. S’ha de tenir fe per pensar que aquesta creu de fusta, eina de martiri, va aguantar 300 anys al Gòlgota de Jerusalem.
El relat d’aquest descoberta  s’ha plasmat en diverses obres, com en el tapis de la Creació de la catedral de Girona.


Una altra relíquia que ha generat molta literatura és el Sant Greal o el calze del darrer sopa de Crist amb els seus deixebles, més conegut com a Sant Sopar.
D’aquesta copa de vi desconeixem el seu aspecte, si d’or o pedres precioses o de fusta, només sabem que encara l’estan buscant l’Indiana Jones, Hitler, Parcifal o el protagonista del codi da Vinci.
Dels múltiples Sant Greals repartits del món cristià, un dels més coneguts és el calze custodiat a la catedral de València, datat del segle I. Tot i aquesta cronologia no es pot certificar la seva relació amb Crist.


I de totes les possibles relíquies la més polèmica és el Sant Sudari de Torí, hi ha múltiples estudis entorn aquesta tela amb una imatge impresa d’un home amb les mateixes ferides patides durant el martiri de la Crucificació.

Tot i la impossibilitat d’explicar totalment com s’ha fet aquest aquesta imatge, les probes del carboni-14 indiquen que la tela és d’origen medieval, per tan és possible que sigui una relíquia “creada” per atreure peregrins, com les suposades relíquies de l’apòstol Sant Jaume que es conserven a la catedral de Santiago i que han estat l’excusa perquè milers de pelegrins fessin el camí de Santiago des de l’Edat Mitjana.
La troballa miraculosa de les relíquies, són els fonaments d’un dels temples més importants del Cristianisme i 3a seu de peregrinació conjuntament amb roma i Jerusalem.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada