En cada obra d'art hi ha el misteri de la creació, l'aventura de la distribució i la particularitat de la conservació

2 de febr. 2013

L'art de la delicadesa, Alfons Mucha IV

El disseny de joies va seus múltiples interessos i mitjà per expressar la seva creativitat perquè també va dissenyar objectes quotidians, disseny per catifes, disseny de papers decoratius... però on millor es mostra és en les arts gràfiques i el cartell.
Mucha viu i participa del context de rehabilitació i auge de les arts aplicades, Mucha comparteix la voluntat d’apropar l’art al poble; art pel poble no pel saló, en aquest procés de democratització de l’art, els carrers esdevenen galeries d’art, l’èxit d’aquestes obres va provocar els ciutadans parisencs, de seguida que es penjaven pels carrers de la ciutat, persones anònimes i col·leccionistes els arrancaven per guarda-los com preuats tresors artístics, però també va provocar molts imitadors sense qualitat ni originalitat.

Algunes escapaven del control de l’autor, difonen el seu estil però alhora mediocritzant-lo.

Paral·lelament, en aquest moment de múltiples encàrrecs va treballar en diversos projectes relacionats amb l’exposició Universal de Paris de 1900 moment de consolidació de l’art nouveau
On va realitzar pintures pel pavelló Bosnia- Herzegovina de l’exposició universal de Paris de 1900, que és el primer pas pel gran projecte artístic i vital de Mucha: l’epopeia eslava, amb el qual va treballar 20 anys, del 1910 – 1928, un projecte que va animar més la seva passió patriòtica i el va decidir a posar el seu art al servei del poble eslau.

En aquests moments Mucha comença a angoixar-se  i necessita fugir de tanta celebritat, el seu estil influència tota una generació artística i es crea l’estil Mucha, definit com a sinònim d’Art Nouveau.
Ell tenia mal estar per la frivolització del seu art  i ell volia que les obres transmetessin un missatge i un ensenyament moral, finalment l’èxit assolit el va allunyar del seu ideal artístic.
Mucha esperava que el públic acceptes la seva nova orientació, però Paris no acceptar-ho, era massa famós i per això va abandonar la ciutat de la llum i va anar cap als EE.UU, la nova potència emergent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada